Η Ιστορία της Art Cube

Η Ιστορία της Art Cube logo

Η Art Cube είναι ένα πρόσφατο σχήμα με καινούργια επωνυμία, που αντιπροσωπεύει την συνέχεια και εξέλιξη του παραδοσιακού Εργαστηρίου Ξύλινης και Μεταλλικής Κορνίζας που δημιουργήθηκε το 1957 από τον Κωνσταντίνο Καφύρη.

Το Εργαστήριο Ξύλινης και Μεταλλικής Κορνίζας Κ. Καφύρης

Ο Κωνσταντίνος Καφύρης, διάλεξε για την εγκατάσταση του Εργαστηρίου του, την περιοχή όπου ανέκαθεν υπήρχαν κιόσκια μικροπωλητών, και που παραδοσιακά φιλοξενούσε διάφορα εργαστήρια, χειροτεχνίες μέχρι και βιοτεχνίες, σε ποικίλους τομείς: την Ομόνοια.

Ξεκινώντας το εργαστήριο το 1957 ως υαλοπωλείο, κατασκευάζει καθρέπτες και επεξεργάζεται τζάμια κρατώντας το σχήμα αυτό λίγα χρόνια και καθιερώνοντας την επωνυμία "ΥΑΛΟΤΕΧΝΙΚΗ". Τα επόμενα χρόνια αρχίζει παράλληλα να ασχολείται και με την κορνιζοποιία που του ανοίγει νέους ορίζοντες στο πιο πολυσύχναστο και πολύβουο κομμάτι της Αθήνας όπου αρχίζει να αποκτά περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα και να αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της Αθήνας για τους κατοίκους της επαρχίας, που έρχονταν στην πρωτεύουσα.

Το 1976, και μετά από επίσκεψη του στην Αμερική, έρχεται σε επαφή με μια πρωτοποριακή για την εποχή πλαισίωση των μοτίβων, την μεταλλική κορνίζα. Εισάγοντας πρώτος την ιδέα και προσαρμόζοντας την στην Ελληνική αγορά, καθιερώνεται ως πρωτοπόρος. Στα χρόνια που πέρασαν, έχοντας σαν δεδομένο την ποιότητα αλλά και την προσαρμογή της τεχνογνωσίας του στις ανάγκες των πελατών του, καταφέρνει να καταστήσει το Εργαστήριο του γνωστό και να του προσδώσει κύρος. Έτσι αποκτά και την αναγκαία δύναμη και εμπειρία ώστε να πάρει την πρωτοβουλία -μεταξύ άλλων- να προτείνει στο ξενοδοχείο Intercontinental την διακόσμηση των χώρων του. Η ποιότητα της εργασίας του, θα του χαρίσει το 1986, το International Star for Quality του Διεθνούς Θεσμού "Business Initiatives Directions" (B.I.D.) για την πετυχημένη αυτή επιχειρηματική του πρωτοβουλία.

Ο Κος. Καφύρης, διάλεξε για την εγκατάσταση του Εργαστηρίου του, την περιοχή όπου ανέκαθεν υπήρχαν κιόσκια μικροπωλητών, και που παραδοσιακά φιλοξενούσε διάφορα εργαστήρια, χειροτεχνίες μέχρι και βιοτεχνίες, σε ποικίλους τομείς: την Ομόνοια. Η επιλογή της περιοχής αποδείχθηκε έξυπνη, αν σκεφτεί κανείς πως τον Ιανουάριο του 57´ εξαγγέλλεται επίσημα η ανάγκη κατασκευής νέων υπόγειων γραμμών για τη δημιουργία μετρό στην Αθήνα με σκοπό τη επίλυση των προβλημάτων συγκοινωνίας μίας πόλης που ολοένα και αυξανόταν το μέγεθος της. Η περιοχή της Ομόνοιας και πιο συγκεκριμένα η Πλατεία Ομονοίας θα αποκτήσουν σιγά - σιγά, ολοένα και περισσότερη κίνηση και ενδιαφέρον σαν περιοχή. Έκτοτε το πιο πολυσύχναστο και πολύβουο κομμάτι της Αθήνας αρχίζει να αποκτά περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα και να αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της Αθήνας για τους κατοίκους της επαρχίας, που έρχονταν στην πρωτεύουσα.

Έκτοτε, έχοντας σαν δεδομένο την ποιότητα αλλά και την προσαρμογή της τεχνογνωσίας του στις ανάγκες των πελατών του, καταφέρνει να καταστήσει το Εργαστήριο του γνωστό και να του προσδώσει κύρος. Έτσι αποκτά και το αναγκαία δύναμη και εμπειρία ώστε να πάρει την πρωτοβουλία -μεταξύ άλλων- να προτείνει στο ξενοδοχείο Intercontinental την διακόσμηση των χώρων του. Η ποιότητα της εργασίας του θα του χαρίσει το 1986, το International Star for Quality του Διεθνούς Θεσμού "Business Initiatives Directions" (B.I.D.) για την πετυχημένη αυτή επιχειρηματική του πρωτοβουλία.

Η Δημιουργία της Art Cube

Σήμερα, η περιοχή δείχνει να θέλει να υποδεχτεί και πάλι νέες πολιτισμικές πρωτοβουλίες καθώς και υποδέχεται κάποια καινούργια σχήματα και εκθεσιακούς χώρους. Η οικογενειακή δομή της επιχείρησης, όπως και η τήρηση ποιοτικών στάνταρ στην εργασία του εργαστηρίου, επιτρέπουν στον νεότερο Κο. Καφύρη να αναζητήσει καινούργιους ορίζοντες και niches στην αγορά. Έτσι γεννιέται ο πολυχώρος της Art Cube, με εμφανή θέληση και φιλοδοξία, να μετατρέψει το αρχικό "Εργαστήρι-Κατάστημα Κ.Καφύρη", σε έναν πολυχώρο που θα διαθέτει επιπλέον και έναν εκθεσιακό χώρο, κρατώντας βεβαίως το αρχικό concept ζωντανό και αποτελεσματικό όσο ποτέ άλλοτε. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του, του επιτρέπουν να παραμένει η προτίμηση σοβαρών και μεγάλων επιχειρήσεων ή θεσμών, την εποχή που ο ανταγωνισμός και η βιομηχανική λύση βασιλεύουν.

Η Art Cube είναι το πρόσφατο σχήμα με καινούργια επωνυμία, που αντιπροσωπεύει την συνέχεια και εξέλιξη του παραδοσιακού Εργαστηρίου Ξύλινης Κορνίζας που δημιουργήθηκε το 1957 από τον παππού του τωρινού του ιδιοκτήτη και διαχειριστή, τον Κο. Κωνσταντίνο Καφύρη.

Έτσι ο πολυχώρος της Art Cube, με εμφανή θέληση και φιλοδοξία, επιδιώκει να μετατρέψει το αρχικό "Εργαστήρι-Κατάστημα Κ.Καφύρη", σε έναν πολυχώρο που θα διαθέτει επιπλέον και ενός εκθεσιακού χώρου, κρατώντας βεβαίως το αρχικό concept ζωντανό και αποτελεσματικό όσο ποτέ άλλοτε. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του, του επιτρέπουν άλλωστε να παραμένει η προτίμηση σοβαρών και μεγάλων επιχειρήσεων ή θεσμών, την εποχή που ο ανταγωνισμός και η βιομηχανική λύση βασιλεύουν.